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Hans Hoogervorst 
Chairman 
IASB 
30 Cannon Street 
London 
EC4M 6XH 

24 January 2013 

 
 
Dear Hans 
 
IASB Exposure Draft Equity Method: Share of Other Net Asset Changes 
 
I am writing on behalf of the Financial Reporting Council (FRC), in response to the above 
Exposure Draft (ED). 

The FRC supports the proposal that an investor in an associate or joint venture should 
recognise its share of ‘other net asset changes’ in equity, but it considers that those amounts 
should be reclassified within equity (not recycled through the P&L) when the investor 
discontinues the use of the equity method. 

The Appendix to this letter includes the FRC’s responses to the questions set out in the 
Invitation to Comment in the ED. 

If you would like to discuss these comments, please contact Grant Chatterton on 020 7492 
2426, e-mail g.chatterton@frc-asb.org.uk, or me.  

 

Yours sincerely 
 

 
Roger Marshall 
Chair of the Accounting Council 
DDI: 020 7492 2434 
Email: r.marshall@frc.org.uk 
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Appendix: Responses to ‘Questions for respondents’ in the IASB Exposure Draft 
Equity Method: Share of Other Net Asset Changes 
 
 
Question 1 
 
The IASB proposes to amend IAS 28 so that an investor should recognise in the investor’s 
equity its share of the changes in the net assets of the investee that are not recognised in 
profit or loss or OCI of the investee, and that are not distributions received.  Do you agree?  
Why or why not? 
 
Response: 

 
Agree – The proposals are a pragmatic solution that confirm the continuing application of the 
accounting treatment that existed prior to (and which was not intended to be changed as a 
result of) the consequential amendments arising from the 2007 revision to IAS 1 
Presentation of Financial Statements.1 
 
 
Question 2 
 
The IASB also proposes that an investor shall reclassify to profit or loss the cumulative 
amount of equity that the investor had previously recognised when the investor discontinues 
the use of the equity method.  Do you agree?  Why or why not? 
 
Response: 

 
Disagree – The FRC considers that the IASB should reassess the desirability, in general, of 
recycling profits from equity to the P&L.  It would be preferable to reclassify within equity 
when the investor discontinues the use of the equity method.  This would enable any stray 
amounts left in equity following the loss of significant influence to be sensibly reclassified 
without requiring recycling from equity.  The FRC does not favour recycling from equity 
because it sets a new precedent (recycling has previously been from OCI) and because it 
would entail recycling amounts that comprise an ad hoc mix of accounting entries (e.g. it 
may entail recycling the share-based payment expense). 
 
 
Question 3 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
Response: 

 
No other comments. 
 
 
 

                                                 
1 The IASB may wish to address the debate concerning whether equity accounting is a one-line 
consolidation or a method of valuation (e.g. see paragraph AV9) when it reviews equity accounting in 
accordance with its agenda following the 2012 consultation thereon. 


