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FRC Consultation - Exposure Draft of AS TM1: Statutory Money Purchase Illustrations v4.0 

 
Aviva’s response to FRC consultation 

6 December 2013 
 
Introduction 
Aviva provides 34 million customers with insurance, savings and investment products. We are one of 
the UK's largest insurers and one of Europe's leading providers of life and general insurance. In the UK 
we manage pensions for over 2 million people as well as over 5,000 company pension schemes and 
send over 1.3 million SMPI projections to customers every year. 
 
We welcome the opportunity to respond to this consultation paper.   
 
 
Summary 
• The increased flexibility given to providers through The Occupational and Personal Pension 

Schemes (Disclosure of information) Regulations 2013 and AS TM1 is welcomed allowing us to 
illustrate on a basis we feel to be most appropriate for our members.  
 

• The assumptions relating to the provision of a lump sum require further clarification to ensure 
consistency across providers.  

 
• 6 April 2014 is an appropriate date for this guidance to come into effect. The permissive nature of 

the changes means we can adopt a measured approach to any changes we make from 6 April 2014 
or later. 

 
 
Q1. Do respondents agree with the proposed approach to the allowance for cash in the calculation 
of the statutory illustration (paragraph 3.3)? 
 
We agree that allowing SMPI projections to include provision of a lump sum is a sensible move. The 
majority of members opt for a lump sum payment at retirement and having the flexibility to be able to 
include this in line with The Occupational and Personal Pension Schemes (Disclosure of information) 
Regulations 2013 (the ‘disclosure regulations’) is welcome.  
 
Q2. What are respondents’ views on the proposed approach to the cash assumption (paragraphs 3.6 
to 3.8)? 
 
There are some inconsistencies and points in need of clarification regarding the approach to lump 
sums which we feel need to be addressed in the published version of AS TM1.  
 
Firstly, the definition of a ‘statutory illustration’ in A.2.1 is, “the amount of pension (after allowance for 
any lump sum) calculated in accordance with AS TM1.” Even though the disclosure regulations state 
that we must disclose, “An illustration of the amount of pension,” and that, “the calculation of the 
amount of pension may take account of a lump sum” (Schedule 6, Part 2 paragraphs 6-7), we feel that 
the intention must be to disclose the amount of that lump sum too. Otherwise it gives an unbalanced 
view of the member’s total benefits from the pension scheme and causes confusion. 
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 With this in mind, the Exposure Draft describes how the lump sum is to be deducted from the 
‘nominal accumulated fund’ (B.3.2) however it does not go on to clearly explain how the lump sum is 
to be presented to the member within the illustration. Presumably the intention is to present the lump 
sum in inflation-adjusted “real” terms to be consistent with the rest of the illustration and this should 
be reflected in the guidance. If it is not clearly described there is a risk that providers will adopt an 
inconsistent approach which might include showing the lump sum in nominal terms, real terms or not 
showing the lump sum amount at all.  
 
A better description for ‘statutory illustration’ in A.2.1 would be, “the amount of pension and any lump 
sum calculated in accordance with AS TM1”. 
 
There is also inconsistency in the terminology used.  B.3.2 defines the ‘nominal accumulated fund’ as 
being after the deduction of any lump sum. However, C.3.1 states “where the lump sum assumed is 
greater than 25% of the nominal accumulated fund”. If the lump sum has already been deducted in 
accordance with B.3.2 then it is incorrect to assume a percentage of 25% in C.3.1. This would more 
appropriately be 33.33% of the nominal accumulated fund. 
 
We also note that the draft describes the method for calculating the lump sum based on a “fund” 
based approach. FRC may consider it appropriate to provide guidance on how to present illustrations 
for schemes that calculate their lump sum benefits on a different basis (e.g. salary/service based 
formula). 
 
There may be instances where a member has exceeded their lifetime allowance by taking benefits 
from other pension schemes and therefore has no entitlement to any further lump sum. As providers 
will potentially be unaware of the members wider pension provision it is possible that we 
inadvertently illustrate a lump sum to which they are not allowed by legislation. Could C.3.1 include a 
statement that providers are to assume the member has sufficient lifetime allowance to illustrate the 
lump sum? 
 
Finally, whilst we understand the point being made in paragraph 3.7 of the consultation (about lump 
sums in excess of 25%), the flexible drawdown example used is not particularly helpful. If the entire 
value is deducted from the nominal accumulated value as a lump sum this would leave no fund 
available on which to illustrate a pension. In this case, would there be a requirement to still produce 
an SMPI illustrating only the lump sum? 
 
Q3. Do respondents agree with the proposed approach to the spouse’s or civil partner’s pension 
(paragraphs 3.10 to 3.12)? 
 
We agree with the approach to give providers the flexibility to provide either a ‘single life’ illustration 
or one which includes a spouse’s or civil partner’s pension. It will allow us to provide projections on a 
basis which more accurately reflects our experience of our members’ preferred annuity options at 
retirement. The flexibility could be more clearly stated in C.3.13 if the paragraph commenced, “Where 
illustrated, the amount of any spouse’s or civil partner’s pension…” 
 
Q4. Do respondents agree with the proposed approach for the interest rate used for annuity rates 
when providers illustrate a pension that increases at other rates (paragraph 3.19 to 3.23)? 
 
We do not agree with the proposed approach for the interest rate used when calculating an annuity 
which does not increase. Whilst it is true that an interest rate based on fixed interest gilts might be 
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more accurate than index-linked gilts, we don’t feel the difference between the two methods is great. 
The use of either method would not be inappropriate. For this reason our preference would be to use 
the interest rate based on index-linked gilts plus 3.5% which is consistent with the FCA COBS 
approach.  
 
If fixed interest gilts are indeed the better measure in this respect it would be interesting to 
understand the FCA rationale for using index-linked gilts. We would like to see the FRC work with the 
FCA to ensure the most appropriate rate is used consistently throughout all illustrations and is 
reflected in AS TM1 and COBS.  
 
Q5. Do respondents agree with the proposed approach for the interest rate used for annuity rates 
when providers illustrate a pension that increases at other rates (paragraph 3.25)? 
 
We believe the guidance in the draft is sufficient for this point. We already have an existing model 
which we can apply should we decide to illustrate on an escalating basis other than in line with 
inflation.  
 
However, C.3.7 requires the method used in this instance to, “be determined using an approach 
consistent with C.3.3 and C.3.4.” We feel that it will not be possible to always be consistent with both 
methods and the guidance should allow the use of, “an approach consistent with C.3.3 or C.3.4.” 
 
Q6. Should AS TM1 suggest that providers disclose the accumulation rate used net of inflation 
(paragraphs 3.28 to 3.29 and 3.36)? 
 
Although we have a desire for consistency across all illustrations, and in particular with FCA COBS 
rules, we feel that showing the accumulation rate net of inflation is not the best option for members.  
 
It would become difficult for providers/financial advisers to explain the reduced rate to members and, 
to an untrained eye, a reduced accumulation rate might be considered to be the effect of charges or 
some other means of reducing what they might get back.  When purchasing any other financial 
product (for example, an ISA) the advertised interest rate would be shown gross and not adjusted to 
allow for inflation.  
 
We suggest a compromise, whereby providers illustrate the gross accumulation rate and the nominal 
accumulated fund, followed by a statement of the assumed rate of inflation and the real accumulated 
fund. Would you consider it appropriate for providers to illustrate on this basis? 
 
Q7. Do respondents agree with our proposal not to amend the price inflation assumption 
(paragraph 3.32)? 
 
Yes, we agree with the proposal to leave the rate of price inflation at 2.5%. 
 
Q8. Do respondents agree with our proposal not to amend the earnings inflation assumption 
(paragraphs 3.33 to 3.34)? 
 
Yes, we agree with the proposal to leave the rate of earnings inflation at 2.5%.  
 
The text of the consultation paper acknowledges that earnings inflation is generally higher than price 
inflation but states a number of reasons for keeping the rate at 2.5% including to reduce the risk of 
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overstating the amount of pension.  We agree with the rationale for this in the current climate and 
perhaps this can be fully explored as part of the wider review of AS TM1 next year.  
 
In particular we are concerned that the FCA COBS rules assume earnings inflation at 4%. Again there is 
an opportunity for FRC and FCA to work together to provide a consistent and realistic approach.  
 
Q9. What other aspects of AS TM1 do respondents suggest should be considered in our review of AS 
TM1 next year? 
 
There are no specific elements of AS TM1 which we feel need special attention as part of a fuller 
review next year.  
 
We would encourage the FRC to work very closely with FCA to provide a consistent view where 
appropriate. As mentioned in the responses above, we would like greater consistency but we do not 
consider this to be for FRC to always conform to FCA rules. For example, both questions 4 and 8 
suggest approaches which may actually be more appropriate than the current COBS rules. 
 
We would also suggest that a fuller review of AS TM1 should involve a degree of member testing to 
gauge what members really want to see in their annual SMPI projection. They may have a different 
view to us as providers which would make these illustrations even more relevant in their retirement 
planning. 
 
It appears that AS TM1 is reviewed to some extent every year. We feel that the needs of the members 
do not fundamentally change year on year and so the assumptions we make when illustrating for 
them are also fairly static. Of course rates will change from time to time but the underlying 
assumptions should not need regular amendments. These amendments come at a cost to providers 
who have to make system changes, but also to members through lack of understanding and 
consistency in the information provided to them.  
 
Q10. Do respondents agree that the changes to AS TM1 should be effective for statutory 
illustrations issued on or after 6 April 2014? 
 
Yes, the timescale proposed is appropriate as it falls in line with the changes to the disclosure 
regulations. Also, as the vast majority of the changes are permissive, we will be able to deliver the 
non-mandatory changes at a time later than 6 April 2014 if needs be.  
 
The impact of making changes to systems should not be underestimated for future consultations. If 
any changes from AS TM1 v4.0, likely to be published in January 2014, were to require mandatory 
change by 6 April 2014 this would be impossible to achieve. This is particularly important if a fuller 
review of AS TM1 next year requires a significant amount of change. 
 
Other observations 
Payment frequency and format 
 
Paragraph C.3.17 states the assumptions specifically for pension increases in line with inflation but 
does not mention pensions which are assumed to increase at a rate other than inflation (C.3.7). 
Presumably the format and frequency would be consistent, though the interest rate assumed will be 
different.  
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We suggest C.3.17 is amended to read as follows: “The pension illustrated must be assumed to be 
payable monthly in advance. When it is assumed the statutory illustration increases in payment in line 
with inflation or at a fixed rate those increases are assumed to apply annually and are implicitly 
allowed for in the rate of interest specified in paragraph C.3.3 or C.3.7.” 
 
Supplementary information 
 
We understand the intention is to not update the supplementary information regularly. However 
these latest proposed changes make that document considerably out of date. For example, it refers to: 

• SMPIs providing an annuity which increases in line with inflation (1.1.3) 
• Incorrect outdated legislation (A.1) 
• FCA illustrations in nominal terms (2.4.2) 

 
This document will become increasingly outdated unless it is maintained and we would propose that it 
is either updated or removed completely to prevent it becoming misleading.  

 
 
Contact: 
Stephen Williams 
Senior Research and Project Technician 
UK Life Technical Services 
Aviva 
 
Sentinel House 
37-43 Surrey Street 
Norwich 
NR1 3PG 
 
Tel: 01603 683182 
Email: stephen.k.williams@aviva.co.uk 
 


