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Aviva welcomes the opportunity to comment on the Chapter 5 of the joint FSA/FRC 
consultation paper CP12/10.  Our comments are as follows: 
 
 
Chapter 5 – FRC consultation 
 
Q1: Do you agree that the assumptions in AS TM1 should be consistent as far 
as possible with those specified in COBS 13 Annex 2 of the FSA Handbook? 
 
Yes, it makes sense to have a consistent approach to illustration assumptions 
starting with the new business quote stage and continuing throughout the term of the 
contract.  A key reason for this is to avoid confusing customers who would not 
understand the reason for inconsistencies. 
 
 
Q2: a) Should AS TM1 continue to specify a maximum accumulation rate? 
 
Following on from Q1 above, if a cap is to be required by COBS it would be 
inconsistent not to continue to set a maximum accumulation rate, so we believe a 
maximum rate should still be specified.   
 
b) If AS TM1 continues to specify a maximum accumulation rate, should it be 
the same as the FSA’s intermediate projection rate? 
 
Yes, for consistency we think it should be the same as the FSA’s intermediate 
projection rate.   
 
c) If your answer to b) is ‘No’, what rate should be specified in AS TM1? 
 
Not applicable. 
 
 
Q3: Should the wording for the mortality assumption in AS TM1 be changed 
along the lines of the wording proposed in Chapter 2? 
 
It does make sense for the assumption to be consistent as it avoids the need to have 
to maintain and update multiple assumptions. Whilst it’s not a major issue, it’s a little 
disappointing to have to make a further change so soon after the change to mortality 
assumptions made in April this year.  However, having said that, it’s not a major 
change and not difficult to achieve.  The existing wording was unclear and open to 
interpretation and may well have led to disparity between providers.    
 
 
Q4: Given the proposed nature of the changes to AS TM1, do respondents 
envisage any difficulties with a four-week consultation period for an exposure 
draft of a revised version of AS TM1? 
 
We don’t foresee any problems with a four week period for reviewing and responding 
to the consultation on the exposure draft of AS TM1.     
 
 
Q5: Do you agree with our proposals for the timing of any changes? 
 
We note the intention to publish a revised AS TM1 by the end of this year following 
on from the four week consultation period.  An implementation date of 6 April 2013 is 



extremely tight in terms of building, testing and implementing any change even if this 
timetable is adhered to.  We really need certainty of the details of the changes by the 
end of the year at the latest, but preferably we would want at least 6 months to 
implement any change.  Any slippage at all would put implementation by 6 April 2013 
at great risk, bearing in mind all the other mandatory change providers are having to 
deal with.  We therefore believe a transitional period should be allowed where it 
proves impractical for a 6 April 2013 deadline to be met. 
 
 
Q6: Do you have any comments on the impact assessment for our proposals? 
 
It’s important to put any change into context in terms of the overall amount of change 
being dealt with by providers with finite resources.  For any provider with multiple 
systems and legacy portfolios there is a significant cost in building, testing and 
implementing any changes. 
    
Additionally, providers will need to consider what messages will need to be provided 
to customers to explain the reason for the reduction in the maximum accumulation 
rate to avoid any undue concern.  Unless handled sensitively, the change has the 
potential to generate a considerable volume of enquiries.  
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